Anjeev Singh Academy

JavaScript Part 2 Class 12 Web Application Code 803 NCERT Book Solution

Java Script Part 2 - XII Web Application

JavaScript Part 2 Class 12 Web Application Code 803 NCERT Book Solution

1. Which of the following statements is not true for JavaScript:
a. JavaScript is a compiled language.
b. In JavaScript an interpreter in the browser reads over the JavaScript code.
c. Any error found in the code, will stop the further execution of the program.
d. JavaScript can be implemented using tags.

Ans: a. JavaScript is a compiled language.

2. A script cannot be placed
a. In the body of the page
b. In the header of the page
c. In a file with extension .js
d. In a file with extension .css

Ans: d. In a file with extension .css

3. Which of the following is an advantage of JavaScript?
a. It can be used for client-side and server-side i.e. front end and back end.
b. It runs on multiple platforms and devices.
c. It is supported by all browsers.
d. All of the above.

Ans: d. All of the above

4. Which of these is not a Primitive Data Type in JavaScript?
a. Boolean
b. Undefined
c. Arrays
d. Strings

Ans: c. Arrays

5. In JavaScript adding a number and a string will return ______.
a. a string
b. a number
c. NaN
d. None of these

Ans: a. a string

6. Which of the following cannot be a variable?
a. _new
b. y24
c. Val
d. 5g

Ans: d. 5g

Reason: Valid variable name rules:

  • Cannot be a keyword (like if, for, while, etc.).
  • Can contain letters (a–z, A–Z), digits (0–9), and underscores (_).
  • Must begin with a letter or an underscore.
  • Cannot start with a digit.

7. Which of the following statements is not true for Variables in JavaScript?
a. Variables in JavaScript can be defined using the keyword var.
b. The equal to (=) sign is used to assign a value to a variable.
c. We cannot assign null to a variable.
d. A variable can be undefined.

Ans: c. We cannot assign null to a variable.

8. Which of the following is an Arithmetic operator?
a. +=
b. ==
c. – –
d. *=

Ans: c. —

9. When we use a comparison operator the datatype of the output is always:
a. Integer
b. Boolean
c. NaN
d. Undefined

Ans: b. Boolean

10. What will be the value returned by the following expression?
34 && -10
a. true
b. false
c. 34
d. -10

Ans: d. -10

11. What will be the value returned by the following expression?
0 || -20
a. true
b. false
c. -20
d. 0

Ans: c. -20

12. Which of the following statements is not true for function arguments/parameters?
a. Function parameters are listed between parenthesis ( ).
b. The number of function parameters is fixed.
c. Function arguments are the values that the function receives when it is called.
d. The arguments (parameters) act as local variables within the function.

Ans: b. The number of function parameters is fixed.

13. In JavaScript, the definition of a function starts _______.
a. with the return type, function keyword, function name and parentheses.
b. with the function keyword, function name and parentheses.
c. with the return type, function name and parenthesis.
d. with the function name, parenthesis and return type.

Ans: b. with the function keyword, function name and parentheses.

14. For the provided JavaScript code, which of the following is the correct output?
var values=[4,5,6,7]
var ans=values.slice(1);
document.write(ans);

a. Error
b. 5, 6, 7
c. 4, 5, 6,
d. 4, 5, 6, 7

Ans: b. 5, 6, 7

Reason: slice(start, stop) -> retrun elements from start index to stop-1 index.
slice(start) -> returns elements from start index to length-1 index.

15. What will typeof(null) return/output?
a. object
b. null
c. undefined
d. nothing

Ans: a. object

16. For the JavaScript code provided, which of the following is the correct output?
var values = [“Three”, “Two”, “One”];
var ans=values.shift();
document.write(ans);
a. One
b. Three
c. Two
d. error

Ans: b. Three

Reason: shift() : Removes and returns the first member from the array and “shifts” every subsequent element of an array to a lower index. So values becomes [“Two”, “One”]

17. Of the following, which method of the Array object is used to extend an array by one or more members and return the array’s new length?
a. splice()
b. unshift()
c. sort()
d. toString()

Ans: b. unshift()

18. Out of all the built-in methods, which one is used for removing the last element from an array and return it?
a. pop()
b. last()
c. get()
d. shift()

Ans: a. pop()

19. Which event occurs when a webpage has finished loading the page?
a. onload
b. onready
c. onloaded
d. unload

Ans: a. onload

20. The syntax for replaceAll( ) is______.
a. string.replaceAll(searchValue, newValue)
b. string.replace(searchValue, newValue)
c. string.replaceall(searchValue, newValue)
d. None of the above

Ans: a. string.replaceAll(searchValue, newValue)

21. What will the following JavaScript code snippet output?
var x = “Hello, Include Hello”;
document.write(x.slice(-13, -1))

a. IncludeHelp!
b. IncludeHelp
c. ValueError
d. Hello,

Ans: No option given. Correct output is : Include Hell

22. What will the following JavaScript code snippet output?
var myArray = [‘h’, ‘e’, ‘l’, ‘l’, ‘o’];
document.write(myArray[0]);
document.write(myArray[1]);

a. undefined
b. he
c. ValueError
d. TypeError

Ans: b. he

23. What will the following JavaScript code output?
document.write(Math.round(117.5));
a. 117.5
b. 117
c. 118
d. 117.00

Ans: c. 118

24. Which of the following cannot be an output for
document.write(Math.random()*10)
a. 8.49259898
b. 1.78925374
c. 0
d. 10

Ans: d. 10

25. What happens when a user changes the content of a textbox in the following?
<input type=”text” onchange=”myFunction()”>
a. The user enters the content in the text box.
b. The user gets a message to change the content.
c. The function myFunction( ) gets invoked.
d. The user cannot change the content.

Ans: b. The user gets a message to change the content.

JavaScript Part 2 Class 12 Web Application Code 803 NCERT Book Solution

1. A function to take user input as string.

Ans: prompt()

2. The function used to convert to an integer.

Ans:

3. A function to convert to a floating-point number.

Ans: parseFloat( )

4. A function to check if something is Not a Number.

Ans: isNaN()

5. Used to display data or a message in a box on the window.

Ans: alert( )

1. As soon as the user presses and releases the key.

Ans: Event: keydown
Event Handler: onkeydown

2. After the browser has finished loading the page.

Ans: Event: load
Event Handler: onload

3. When an individual edits the form element’s value.

Ans: Event: change
Event Handler: onchange

4. When the mouse pointer leaves an element.

Ans: Event: mouseout
Event Handler: onmouseout

5. When the mouse pointer comes over the element.

Ans: Event: mouseover
Event Handler: onmouseover

JavaScript Part 2 Class 12 Web Application Code 803 NCERT Book Solution

Que 1.

<!-- Question 1 -->
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
    <h2>JavaScript Functions</h2>
    <p id="demo1"></p>
    <p id="demo2"></p>
    <script>
        var x=170;
        function myFunction()
        {
            var x=45;
            document.getElementById('demo1').innerHTML= x;
        }
        document.getElementById("demo2").innerHTML= x+20;
        myFunction();
    </script>
</body>
</html>

Output:

Que 2.

<!-- Question 2 -->
<!DOCTYPE html>
<html
<body>
    <script>
        lang1=['java','rust','ruby']
        lang2=['haskell','python']
        lang1=lang1.concat(lang2)
        lang1.sort()
        lang1.reverse()
        document.write(lang1)
    </script>
</bodv> 
</html>

Output: rust,ruby,python,java,haskell

Que 3.

<!-- Question 3 -->
<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
    <h2>JavaScript Functions</h2>
    <p id="demo1"></p>
    <p id="demo2"></p>
    <script>
    var x = 55;
    var y = 15;
    function myFunction()
    { 
        var x = 100;
        var y = 40;
        x++;
        return x+y ;
    }
    document.getElementById("demo2").innerHTML= x+y;
    document.getElementById("demo1").innerHTML = myFunction();
    </script> 
</body> 
</html>

Output:

Que 4.

<!-- Question 4 -->
<!DOCTYPE html>
<html
<body>
    <p id="Far"></p>
    <p id="Cel"></p>
    <script>
        function toCelsius(temp) {
            return (5/9) * (temp-32);
        }
        function toFarhenheit(temp){
            return (9/5) * temp+32;
        }

        document.getElementById("Far").innerHTML = toFarhenheit(18);
        document.getElementById("Cel").innerHTML = toCelsius(32);
    </script> 
</body> 
</html>

Output:

Que -5.

<!-- Question 5 -->
<html>
<body>
    <script>
        x = Math.max(66.7,81.9,-100.5);
        y = Math.min(66.7,81.9,-100.5);
        z = Math.ceil(x+y);
        document.write("x = "+x + "<br>");
        document.write("y = "+y + "<br>");
        document.write("z = "+z + "<br>");

    </script>
</body>
</html>

Output:

Que 6.

<!-- Question 6 -->
<html>
<body>
    <script>
        var y = 0;
        var p = parseInt(prompt("Enter a no."));
        function checkprime(n) {
            for(var x = 2;x < n; x++) {
                if (n % x == 0)
                {
                    document.write ("The number is not prime"+"<br>");
                    y = 1
                    break;
                }
            }
            if(y == 0) {
                document.write ("The number is prime"+"<br>");
            }
        }
        checkprime(16);
        checkprime(23);
    </script> 
</body>
</html>

Output:

JavaScript Part 2 Class 12 Web Application Code 803 NCERT Book Solution

Que 1.

Sorry! You cannot copy content of this page. Please contact, in case you want this content.

Scroll to Top