Anjeev Singh Academy

Anjeev Singh Academy

Class 9 Computer Application Chapter 1 Computer System Sumita Arora book exercise solution

Class 9 Computer Application | Chapter 1 – Computer System


Assignments Exercise – Solution


Type A: Theoretical Questions – Answer

Que 1. Which of the following is not a characteristic of a computer system?
(a) Performs fast
(b) Pertorms mathematical calculations accurately
(c) Apply judgments on its own in unknown/unexpected situations
(d) Safer in dangerous places like mines.

Answer: (c) Apply judgments on its own in unknown/unexpected situations

Que 2. Which of the following correctly defines a Computer System?
a) Hardware
(b) Software
(c) Hardware + Software + Data
(d) Hardware Software +Data +Human Being

Answer: (d) Hardware Software +Data +Human Being

Que 3. Unprocessed raw facts and figures are known as
(a) Information
(b) Storage
(c) Data
(d) All of the above

Answer: (c) Data

Que 4. In computer science, by the information we mean
(a) Any output coming out from a computer
(b) Processed data put in an intelligent form in a computer system
(c) A report printed by the computer
(d) Plural of data

Answer: (b) Processed data put in an intelligent form in a computer system

5. Which of the following activities can a computer system perform with Airlines?
(a) Display Arrival and Departure times of
flights
(b) Display important messages
(c) Check seat availability and flight times
(d) None of the above
(e) All the above

Answer: (e) All of the above

Que 6. What is a computer? How is it a useful device?

Answer: A computer is an electronic device that can perform a variety of operations according to a set of instructions.
A Computer is an electronic device, which can takes data and instructions as input, store it in memory, process on data as per instructions and give the output as result or information.

A computer is useful in many ways:

  • Helps in doing calculations, Online shopping, Online ordering, Education, Presentation, etc.

Que 7. What are the strengths and weaknesses of a computer system?

Answer: The strength of computers are:

  • Speed
  • Accuracy
  • Reliability
  • Versatility
  • High storage capacity

Weakness of computers are:

  • Lack of decision-making power
  • Zero IQ

Que 8. What do you understand by IPO cycle?

Answer: IPO Cycle means Input-Process-Output cycle.

Every task follows the Input-Process-Output cycle. A computer is also following the IPO cycle i.e. it takes an input, processes it, and gives the output.

Que 9. What are the four basic components of a computer system?

Answer: Four basic components of computer systems are :

  • Input Unit
  • Processing Unit
  • Storage/Memory Unit
  • Output Unit

Que 10. How can Computers be classified?

Answer: Computers can be classified on the basis of Purpose and Principle of operation.

Purpose Wise – Category of computer

  • Special-purpose Computers
  • General-purpose computers

Principle of Operation wise: Category of computer

  • Analog computers
  • Digital Computers
  • Hybrid Computers

Types of Digital Computers:

  • Embedded Computers
  • Microcomputers /Personal Computers
  • Minicomputers
  • Mainframe Computers
  • Super Computers

Sorry! You cannot copy content of this page. Please contact, in case you want this content.

Scroll to Top